Cavalier House Meinbrexen

Restoration and extension of a landmarked building. Reduction of energy consumption, use of renewable energy sources, nature and monument conservation.

The manor and his individual buildings, originating from the 17th century, are listed as historic ensemble. Structural alterations must not be visible from the courtyard. The cavalier house that has to be restored is therefore extended with a veranda towards the moat that surrounds the entire building ensemble.

PROJECT DATA

KRM-12
Baroque manor complex, main building with cavalier houses

 

KRM-8
Cavalier house, northern view, original state

 

KRM-10
Moat

 

KRM-9
Steel building installation with screw- and push-in-connections, pile-foundation in the moat

 

KRM-15

KRM-14
The seasons and the weather conditions are defining the light and colour characteristic of the interior

 

KRM-6
The solid exterior wall of the old building is cooling the interior during summer and stores the warmth of the incident sunlight

 

KRM-7
The new construction uses the evaporative cooling of the moat during summer.
In the cooler months ground water is used as heat source (heat pump).

 

KRM-3
Broadleaved trees provide shade in summer; during winter they allow the sun’s rays to pass

 

ProgramRestoration and extension of a historic cavalier house as residential house
StatusRealisation
LocationManor of Meinbrexen-Lauenförde, Germany
AreaTSA 330 m2 , USA 280 m2
ConstructionSteel frame construction 2.2 x 4.5 m, aluminium-glass facade
Energy conceptHeat pump heating system. The extension above a manor is cooled by evaporation and serves as thermal buffer. The glass facade with excellent insulating properties reflects the heat rays and prevents the loss of heating energy.
ServicesProgram and location analyses, artistic concept, technical concept, design planning, realisation, construction supervision
Date2004
AwardsKfW Award (“Kreditanstalt für Wiederaufbau”: Reconstruction Loan Corporation), European housing, 2004
German “Verzinkerpreis” for architecture and metal design, 2006

TOP ↑